Kuchnia

sprawdzone

Kuchenne Łasuchowanie: Baba Gannoush - pasta z bakłażana

Składniki
8 średnich ząbków czosnku – w łupinach!
2 średnie bakłażany
1 czerwona papryka
1 mała cebula – w łupinach!
sok z ½ cytryny
4 łyżki tahini
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kuminu
½ łyżeczki płatków chili
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku – u mnie po około 1 łyżeczce
gałązka posiekanej pietruszki/tymianek do podania


Piekarnik nagrzewamy do 180*C.

Blachę z piekarnika wykładamy folią aluminiową. Z bakłażana obrywamy zielone listki i nakłuwamy kilka razy widelcem – by nie wybuchł. Paprykę przecinamy na pół i usuwamy pestki oraz łodyżkę. Czosnek i cebulę oraz bakłażany i paprykę układamy na blasze i wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy około 40 minut – skórka powinna lekko sczernieć.

Z przestudzonego bakłażana i papryki zdejmujemy skórkę. Środek powinien być miękki a skórka łatwo odchodzić. Bakłażana wkładamy do sita, by odcedzić nadmiar wody. Obieramy również cebulę i czosnek. Wszystkie warzywa miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja połowę masy zmiksowałam na gładką pastę, a w reszcie zostawiłam drobne kawałki, na końcu mieszając masy. .

Na końcu dodajemy sok z cytryny, pastę tahini oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby wszystkie smaki dokładnie się połączyły. Przed podaniem posypujemy pietruszką lub tymiankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation