Kuchnia

przetwory

Domowy złocisty golden syrup

Składniki:
200g cukru
50g wody

W większym rondelku zagotować wodę z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż całość zrobi się rzadka i uzyska piękny ciemnozłoty kolor. Nie może być zbyt ciemne, gdyż przypalony cukier nabierze gorzkiego smaku. Zdjąc z ognia.

Następnie:
1 kg cukru
600g wrzącej wody
2-3 łyżki cytryny

Do gorącej mieszaniny delikatnie wlewać wrzątek - ostrożnie, bo całość może wybuchnąć). Następnie dodać cukier i sok z cytryny. Dobrze wymieszać, zagotować i zmniejszyć gaz do minimum pozostawiając na ogniu jeszcze 45 minut. Po tym czasie syrup będzie gotowy. Wystudzić i przelać do słoja. (po wystygnięciu zgęstnieje). Z podanego przepisu wychodzi ok. 1 litra golden syrupu, który może być ponoć przechowywany do roku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation