Kuchnia

pieczywo

Składniki na 8 bułek
- 450 g mąki pszennej
- 50 g mąki pszennej graham (dałam mąkę pszenną)
- 225 g wody
- 23 g oliwy z oliwek
- 13 g świeżych drożdży
- 10 g soli
- 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie
Cukier, połowę ilości wody i drożdże umieścić w miseczce i wymieszać do połączenia się składników. Odstawić na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, oliwę z oliwek i zaczyn. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając tyle wody, ile potrzeba. Jeśli wyrabiamy ręcznie powinno nam to zająć około 20 minut, jeśli wykorzystamy mikser – 10. Uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do rośnięcia na 1.5-2 godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 8 porcji. Każdą wałkować na owalny placek długości 15 cm. Zwijać od krótszego boku, przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na 40-45 minut w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni, bułeczki nacinać z wierzchu wzdłuż i piec około 15-20 minut, aż się ze złocą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation