Kuchnia

PRZETWORY

Marynowane grzyby

Składniki
Zalewa na 6 słoików po 200 ml

Ocet spirytusowy
0,5 l wody
1 duża cebula
3/4 szklanki octu spirytusowego 10 %
0,5 szklanki cukru
2 liście laurowe
2 łyżki soli
kulka ziela na słoik
2 kulki pieprzu na słoik
pół łyżeczki gorczycy na słoik
ocet winny
0,5l wody
1 duża cebula
1 szklanka octu winnego 6 %
0,5 szklanki cukru
2 liście laurowe
2 łyżki soli
kulka ziela na słoik
2 kulki pieprzu na słoik
pół łyżeczki gorczycy na słoik
Przeskanuj poniższy kod w swoim telefonie aby uzyskać listę składników

qr code ingredients




Przygotowanie
Marynowane grzyby
Grzyby oczyszczamy, najlepiej użyć małych grzybków, ja lubię jak główka jest z kawałkiem nóżki.

podgrzybki marynowane
Do garnka wlewamy wodę, jak się zagotuje wrzucamy wszystkie grzyby i gotujemy je na małym ogniu przez 3 minuty.

jak zrobić grzyby w occie
Grzyby wylewamy na sito i przelewamy je zimną wodą, aby opłukać z piany.

Zalewa

Bez różnicy jakiego octu użyjecie, zalewę robi się tak samo.

Do garnka wlewamy wodę, pokrojoną w paski cebulę, liść laurowy, ocet, cukier i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, cebula ma się zrobić szklista. Cebulę wyławiamy do słoików, a liście laurowe wyrzucamy.

Marynowane podgrzybki
Do każdego słoika na dno wsypujemy gorczycę, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i wyłowioną z zalewy cebulę. Do każdego słoika wkładamy obgotowane grzyby (ciepłe lub zimne, nie ma różnicy). Wypełnione słoiki zalewamy zalewą, zamykamy i pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation