Kuchnia

przepisy

domowa zupa pomidorowa

składniki:
kostkę rosołową,
koncentrat pomidorowy,
marchewkę,
pietruszkę,
masło,
ulubiony makaron,
mąkę,
2 łyżki cukru,
śmietanę,
1,5 l wody,
przyprawy: sól i pieprz.
Sposób wykonania.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie, a po ugotowaniu dodajemy do niej koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy.
Dla poprawienia smaku dodajemy kilka łyżek cukru (ilość zależy tylko od kulinarnych gustów, ale należy zachować umiar, by nie stała się zbyt słodka).
Do całości dodajemy łyżkę mąki wymieszaną wcześniej z ¼ zimnej wody.
Do zupy dodajemy odrobinę masła rozgrzanego i rozpuszczonego w rondelku – zupa wtedy nabierze lekko tłustej konsystencji i stanie się gęściejsza.
Na koniec do zupy dokładamy kilka łyżek śmietany, by ją nieco zabielić.
Zupę pomidorową podajemy z ulubionym makaronem, np. świderki czy muszelki, i wierzch dekorujemy bazylią.
Świetnie smakować będzie także, jeśli doda się do niej ugotowaną marchewkę i pietruszkę.

A na lane ciasto:

jajko
2 łyżki mąki
sól

źródło: jejkuchnia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation