Ogród

ogrodowe rośliny

Chmiel (Humulus lupulus) jest rośliną wijącą, wieloletnią (nawet 20 lat w jednym miejscu), wyrastającą do 5 m z tzw. karpy. Należy do rodziny konopiowatych. Jest byliną dwupienną, która lubi klimat umiarkowany i wilgotne ziemie.

Szyszki chmielu zbierane są wtedy, gdy szyszki są rozwinięte, sztywne, a pod ściskiem palców szeleszczą.
Powinny one mieć zieloną barwę, być zwarte i wypełnione drobnymi gruczołami o barwie żółtej, zwanymi lupuliną. Charakteryzują się delikatnym i przyjemnym aromatem.

W czasie zbierania są selekcjonowane na trzy gatunki. Pierwszym gatunkiem są szyszki chmielu dojrzałe o średniej wielkości, które uważana są za najlepsze.
Szyszki małe i nie w pełni zamknięte oraz za duże i za dojrzałe stanowią drugi gatunek.
Gatunek trzeci reprezentują blade i nieodpowiednio zamknięte bądź rdzewiejące szyszki chmielu.

Suszone szyszki chmielu otrzymywane są za pomocą suszenia, głównie owiewowego, podczas którego są one poddawane wysokiej temperaturze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation