Kuchnia

Kuchnia 3

ZAPIEKANKA NALEŚNIKOWA

Składniki na 4 porcje: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 400 ml mleka, 2 łyżki masła. Farsz: 1-2 łyżki tartej bułki, 2 jajka, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1 paczka mrożonych warzyw (np. groszek, marchewka, kukurydza, grzybki mun), 20 dag żółtego sera, 1 cebula, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, 3-4 łyżki ketchupu.

Do mąki wbić jajka, dodać sól i mleko i zmiksować. Dolać stopione, ostudzone masło, odstawić na 20 minut. Rozgrzać olej, porcjami wlewać ciasto i usmażyć naleśniki.

Połowę sera zetrzeć na tarce, drugą pokroić w paski. Jajka zmiksować ze śmietaną i bułką tartą, dodać tarty ser, sól i pieprz. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać mieszankę warzywną. Dusić około 10 minut. Ostudzić. Połączyć z masą jajeczną.

W natłuszczonej formie układać naleśniki na przemian z farszem warzywnym. Wierzch posmarować ketchupem i ozdobić paskami sera. Zapiekać (180ºC) ok. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation