Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kuchnia

Ziemniaczane curry


Składniki:
500g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę ok.1,5 -2 cm
1 łyżka ghee
1 łyżka oleju (użyłam arachidowego)
1/2 lyżeczki ziaren kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy
1 cebula, drobno posiekana
2 łyżki startego korzenia imbiru (lub drobniutko posiekanego)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki chilli
sól
1 łyżka gorącej wody
1 łyżeczka przyprawy garam masala
2 łyżki soku z cytryny
świeżą mięta lub kolendra (natka pietruszki) do dekoracji


W rondlu rozgrzewamy olej i ghee. Wrzucamy nasiona gorczycy i kminu i smażymy, aż zaczną pękać. Dodajemy cebulę, imbir i smażymy aż zmiękną i lekko się zezłocą. Dodajemy kurkumę, mielony kumin i chilli. Mieszamy i chwilę smażymy (by uwolnić aromat przypraw), po czym dodajemy ziemniaki oraz sól. Mieszamy dokładnie by kawałki ziemniaków pokryły się przyprawami. Dodajemy wrzącą wodę, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut - do miękkości (jeśli trzeba dolewamy jeszcze odrobinę gorącej wody). Posypujemy garam masalą, polewamy sokiem z cytryny i wstrząsamy rondlem tak, aby wszystko dokładnie sie wymieszało. Dusimy jeszcze 5 minut. Przed podaniem można posypać posiekaną kolendrą (natką pietruszki) lub miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation