Kuchnia

Food

Zupa dyniowa z curry.

Pół dyni hokkaido ok. 1kg
1 podwójna pierś z kurczaka lub pół piersi z indyka
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 papryka żółta
2 puszki mleczka kokosowego
1 łyżka czerwonej pasty curry
8 liści kaffiru
kawałek imbiru wielkości 3 cm
2 marchewki
2 łyżki Sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie

Cebulę i imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę obieramy i siekamy w drobne plastry. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę i dynię również (jeśli jest to dynia hokkaido nie musimy jej obierać, choć my to zrobiliśmy).
Rozgrzewamy olej kokosowy w garnku. Szklimy czosnek, imbir i cebulę. Dodajemy kurczaka i pastę curry. Po podsmażeniu dodajemy pierwszą puszkę mleczka kokosowego, liście kaffiru, marchewkę. Po 10 minutach dodajemy paprykę, dynię, drugie mleczko, sos rybny i sos sojowy. Gotujemy przez minimum15 minut aż warzywa będą miękkie.
.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation