Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

*** CIASTO Z JABŁKAMI
I ORZECHAMI – WIEWIÓRKA ***


Składniki:

4-5 jabłek
1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
4 jajka
¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
⅔ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
orzechy siekamy pozostawiając duże kawałki
białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodajemy cukier
następnie do masy dodajemy żółtka, olej i dalej ubijamy
mąkę przesiewamy i dodajemy ją razem z proszkiem, sodą i cynamonem, mieszamy
na koniec dodajemy starte jabłka i posiekane orzechy i jeszcze raz całość mieszamy
ciasto przekładamy do formy ( +/- 33x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 55 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170ºC
gotowe ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Ciasto jest pełne jabłek i orzechów, cudnie pachnie cynamonem, jest wilgotne i puszyste, szybkie w wykonaniu i idealne na każdą okazję
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation