Kuchnia

Przepisy

Tyle ugotować!: QUESADILLAS z kurczakiem, czyli domowe QURRITO.

Składniki (na 4 quesadillas):

opakowanie gotowych placków tortilla
2 filety z piersi kurczaka
300ml jogurtu naturalnego
odrobina mleka/śmietany
przyprawy: ostra papryka, sól
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy (po łyżeczce): gałka muszkatołowa, imbir, chili
przyprawy (więcej, na oko aby mąka uzyskała ładny kolor od papryk): pieprz ziołowy, sól, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra
4 garści płatków kukurydzianych
sos meksykański, któego przepis znajdziecie TUTAJ
ser mozarella/parmezan, ilość według upodobań, ale im więcej tym lepiej :)


Przygotowanie:

Piersi oczyszczamy, kroimy na paseczki a'la stripsy KFC, i lekko rozbijamy.
W misce mieszamy jogurt naturalny z odrobiną mleka, śmietany, kefiru, czy tego co akurat mamy w lodówce, dodajemy pół łyżeczki soli i dobrą łyżkę ostrej papryki. Mieszamy marynatę, wkładamy piersi, następnie wszystkie dokładnie obtaczamy i chowamy do lodówki, no dobrze by było na godzinę, ale jak czas goni, to może być krócej, a z kolei jeśli mamy go dużo, to niech sobie poleżą. :)
W międzyczasie przygotowujemy panierkę, z 2 szklanek mąki, proszku do pieczenia, przypraw oraz płatków.
Piersi obtaczamy w panierce, moczymy w misce z wodą (której nie widać, ale nadaje to fajnej objętości, dosłownie na sekundę), znowu w panierce i tą czynność powtarzamy jeszcze raz, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z patelni kładziemy je na papier, aby tłuszcz odciekł.
Pszenne placki smarujemy sosem meksykańskim (przepis tutaj), posypujemy starkowanym serem, piersi kroimy w paseczki i kładziemy na wierzch, a kurczaka posypujemy kolejną warstwą sera.
Składamy placek na pół, zwilżamy rękę i delikatnie smarujemy z obu stron tortillę wodą. Następnie kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię i podpiekamy z obu stron do zarumienienia.
Kroimy każdy placek na cztery i gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation