Kuchnia

Fajne przepisy

Placki z dyni hokkaido z sosem czosnkowym

Składniki na 2 porcje:
1 mała dynia hokkaido (ok. 500 g)
1 mała cebula
1 jajko
2-3 łyżki mąki
pieprz
sól
curry w proszku
olej do smażenia
Na sos:
1 kubeczek jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
pieprz
sól

Sposób przygotowania:
Dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę również obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do warzyw dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Jeśli masa wydaje się za sucha, można dodać więcej jajka, jeśli jest zbyt lejąca, dodać mąki.
Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i formować zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku.
Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałym sosem polać placki i natychmiast podawać.
Smacznego!

Wyliczenia:
dynia 3 zł
jajko 0,7 zł
cebula 0,3 zł
mąka, olej, przyprawy 1 zł
jogurt 1,3 zł
czosnek 0,9 zł

Koszt całego dania: 7,2 zł
Porcja: 3,6 zł
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation