Kuchnia

Wytwory słodkie i słodsze

Pękające czekoladowe ciasteczka

Składniki
dla >6 osób

175 g gorzkiej czekolady (70%),
75 g masła,
½ szklanki cukru,
2 jajka,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1 ½ szklanki mąki,
2 łyżki kakao,
¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
¼ łyżeczki soli,
cukier puder do obtoczenia,

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min

1. ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jajka ( temp. pokojowa ) razem z cukrem ubijamy na jasną, puszystą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii i ostudzoną czekoladę, miksujemy. W miseczce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz sol. Dodajemy do powstałej masy czekoladowej i mieszamy. Miseczkę owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Formujemy kuleczki ok. 2,5 cm i obtaczamy je w cukrze pudrze, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temp. 165 C przez 10-12 min. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation