Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tartaletki z solonym karmelem

400 g słodkiego mleka skondensowanego
30 g masła
90 g złotego syropu (golden syrup) lub miodu
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
60 ml śmietany 30 lub 36% UHT

Ciasto:

150 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
90 g masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

Ciasto:
ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
Wylepiamy nim 1 formę lub 8 małych foremek. Schładzamy w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Wstawiamy foremki i pieczemy 10-15 minut, aż będą całkowicie upieczone. Studzimy.

Mleko skondensowane, masło, syrop/miód i sól umieszczamy w garnuszku i odgrzewamy do czasu połączenia się wszystkich składników przez ok. 10 minut. I gotujemy na bardzo malutkim ogniu, aż masa zacznie się karmelizować (trzeba cały czas mieszać trzepaczką, by masa się nie przypaliła).
Dodajemy śmietanę.


by White Plate
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation