Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Krajanka owsiankowo-karmelowo-czeko-orzechowa

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki brązowego cukru
pół kostki roztopionego masła (125 g)
pół szklanki posiekanych orzechów
1 szklanka posiekanej czekolady (gorzka z mleczną)
250-300 g masy karmelowej (gotowej z puszki)

Wykonanie:
Mąkę, płatki owsiane, sodę i cukier wymieszać. Dodać masło (jeśli masa jest zbyt sypka można dodać więcej masła), wymieszać, podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić dno formy (20x20 cm) i piec 10 minut w temperaturze 180ºC.
Na gorący spód rozsypać orzechy, czekoladę, polać karmelem (dobrze jest go wcześniej lekko podgrzać, lepiej się rozsmarowuje), posypać resztą okruszków owsianych i piec około 20 minut w tej samej temperaturze.
Wystudzić, pokroić na kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation