Kuchnia

Pyszności

Składniki

biszkopty (6 szt.):
•8 jajek
•niepełna szklanka cukru
•niepełne 2 szklanki mąki
•2-3 łyżki oleju
•1 łyżeczka cukru z wanilią
•barwniki

krem i dodatki:
•ok. 900 g śmietany kremówki 30%
•1 szklanka cukru pudru
•1,5 łyżki żelatyny
•1/3 szklanka wrzątku
•łyżka alkoholu
•1 szklanka wody

Przygotowanie :

Krok 1.

Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i ubijam aż piana będzie lśniąca.

Dodaję mąkę, żółtka, olej, cukier waniliowy i ew. ciut proszku do pieczenia. Delikatnie mieszam.



Krok 2.

Ważę dokładnie ile mam ciasta i dzielę na 6 części, wychodzi mi ok. 115-120 g ciasta na porcję.

Barwię barwnikami spożywczymi.


Krok 3.

Każdy kolor przekładam do formy 20-23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, ja wybrałam foremki jednorazowe by sobie ułatwić, moje foremki mają średnicę 22 cm.


Wstawiam kolejno do piekarnika, piekę po 15 minut. Mi udało się za jednym razem upiec 4 blaty jednocześnie na 2 półkach piekarnika.




Krok 4.

Po wystudzeniu odrywam papier do pieczenia i układam blaty w dobrej kolejności.






Krok 5.

Schłodzoną śmietanę wlewam do miski i ubijam razem z cukrem pudrem na sztywno. Na koniec dodaję rozpuszczoną we wrzątku a potem przestudzoną żelatynę.






Krok 6.

Układam blat fioletowy, nasączam go wodą zmieszana z alkoholem lub aromatem, na to krem, kolejny blat i tak aż skończą się blaty. Z wierzchu boki i górę dokładnie i równo smaruję kremem.

Kolory od dołu: fiolet, niebieski, zielony, żółty, pomarańcz, czerwony.

Tort chowam do lodówki na minimum 3 godziny, ja polecam całą noc. Torty najlepsze są po zmacerowaniu, warto robić je dzień wcześniej bez wyjątku :)

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation