Kuchnia

Glutenfree 1

Bliny gryczane (wegańskie, bezglutenowe) Czas przygotowania: 60 minut Ilość: 12-15 szt. Składniki: 200 g mąki gryczanej 100 g mąki z ciecierzycy 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub 1 łyżka syropu klonowego 50 g złocistego siemienia lnianego ½ łyżeczki soli morskiej pieprz (u mnie syczuański) do smaku 500 ml mleka ryżowego lub jaglanego 2 łyżki oleju z pestek winogron olej z pestek winogron do smażenia dodatkowo: łosoś wędzony z koperkiem i gęstą śmietaną owsianą pasta z avocado i suszonymi pomidorami Przygotowanie: Mąki przesiewamy umieszczamy w misce, dodajemy świeżo zmielone siemię lniane, drożdże instant i cukier Mleko wraz z olejem podgrzewamy Ciepłe mleko wlewamy do mąki, miksujemy na małych obrotach przez 3-5 minut wtłaczając powietrze w ciasto Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia Placuszki smażymy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju Podajemy z pastą z avocado, z dżemem lub innymi dodatkami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation