Kuchnia

potrawy

RISOTTO Z POMIDORAMI


Składniki
¾ szklanki ryżu do risotto
300 ml bulionu (ja skorzystałam z bulionetki)
puszka posiekanych pomidorów bez skórki
8 kawałków suszonych pomidorów w oleju (bez octu)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
4 łyżki tartego parmezanu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1½ łyżeczki cukru
sól
pieprz
kilka listków świeżej bazylii

Instrukcja wykonania

Posiekaną w kosteczkę cebulę zeszklić na maśle, na patelni. Cebulę delikatnie posolić, aby szybciej zmiękła.
Pod koniec smażenia dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Wsypać ryż. Smażyć przez około minutę.
Na patelnie wlać ¾ szklanki bulionu i odczekać, aż ryż wchłonie cały płyn.
Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Ryż cały czas gotować na wolnym ogniu i bardzo często mieszać. Mieszanie risotto powoduje, że staje się ono kremowe.Jak ryż wchłonie sos pomidorowy, dodawać porcjami pozostały bulion.
Jak ryż zmięknie dodać posiekane suszone pomidory, porwane listki bazylii oraz parmezan. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Smacznego :
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation