Kuchnia

ciasta

Nugat z pistacjami i żurawiną

250 g cukru
125 ml miodu
125 ml wody
szczypta soli
2 białka (o temperaturze pokojowej)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
80 g solonych pistacji
80 g suszonej żurawiny

W rondlu z grubym dnem umieszczamy cukier, miód, sól i wodę. Całość gotujemy do rozpuszczenia składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę (sprawdzamy odwracając miskę "do góry nogami").
Do garnuszka wkładamy termometr cukierniczy i gotujemy karmel do momentu aż termometr osiągnie temperaturę 155 stopni (trwa to długo). Aby sprawdzić czy karmel na pewno jest gotowy, należy łyżkę syropu wylać do szklanki z bardzo zimną wodą. Tworzące się twarde "tafle" są oznaką odpowiedniej temperatury.
Do ubitych wcześniej białek wlewamy bardzo powoli syrop cukrowo-miodowy, miksując masę przez 10 minut, na najwyższych obrotach miksera.
Do nugatu dodajemy pistacje oraz żurawinę i mieszamy.
Kwadratową formę wykładamy folią spożywczą lub pergaminem. Nugat przekładamy do formy. Dłonie zwilżamy zimną wodą i wyrównujemy ręcznie wierzch. Formę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia nugat kroimy ostrym nożem na kwadraty lub trójkąty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation