Kuchnia

Coś pożywnego

Marchewkowe pole do popisu : Curry z kalafiora

Składniki dla 4 osób:

1 głowa kalafiora
3 średnie pomidory
2 czerwone papryki
1 papryczka chili
1 duża cebula
natka pietruszki
pieprz czarny
mieszanka curry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ostra papryka i słodka papryka
suszony imbir
pierś z kurczaka (lub bez w wersji wegetariańskiej)
3 łyżki oleju rzepakowego Bio

+ naturalny ryż brązowy


Wykonanie:

Różyczki kalafiora gotujemy 20 minut w nieosolonej wodzie, bez przykrycia.
Olej rzepakowy wlewamy na patelnię, podgrzewamy, wrzucamy pokrojoną w półplastry cebulę oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, zostawiamy na ogniu pod przykryciem (w wersji z mięsem kroimy pierś w paski i dorzucamy do cebulki). Całość delikatnie solimy, dodajemy pieprzu i pozostałych przypraw. Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórę i kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Papryczkę chili kroimy wzdłuż, wyciągamy nasionka, kroimy drobno i dorzucamy do pozostałych warzyw. Dusimy wszystko pod przykryciem kilkanaście minut, pod koniec duszenia dodajemy koncentratu pomidorowego i doprawiamy całość do smaku. Kalafiora odcedzamy, mieszamy z mieszanką curry z patelni.
Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do całości lub osobno na każdą porcję.

Podajemy z ugotowanym ryżem brązowym, który dodatkowo zwiększa ilość błonnika pokarmowego w potrawie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation