Kuchnia

SERNIKI

Sernik lekki i przyjemny

Składniki (na tortownicę 24 cm tj.10-12 porcji):
500 g chudego twarogu (2 i 1/2 kostki)
150g chudego, gęstego jogurtu
3 jaja (żółtka i białko osobno)
3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
5 łyżek fruktozy
Opcjonalnie: 1-2 łyżki kakao naturalnego
aromat np. waniliowy


Twaróg mielimy lub dokładnie miksujemy na gładką masę (np. przy pomocy blendera).
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni
Żółtka miksujemy z fruktozą do uzyskania jasnej masy i dodajemy do nich jogurt i budyń.
Miksujemy masę na niskich obrotach i stopniowo dodajemy twaróg.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do naszej masy twarogowej.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Opcjonalnie można zostawić trochę masy i zmieszać ją z kakao, a następnie dołożyć do tej z tortownicy robiąc artystyczne kleksy.
Aby sernik się nie spiekł wierzch można przykryć folią aluminiową.
Wstawiamy na 10 min do 180 C, a następnie przez 50-55 min w 160 stopniach C.
Po pieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy nie wyciągając przez ok. 1.5 h aby nie opadł, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepiej na noc.

Wartość kaloryczna (1 kawałka z 12): ok. 90 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation