Kuchnia

DESERY PRZYSTAWKI CIASTA

Amoniaczki
Składniki:
60 dag mąki
200 gram zimnego masła naturalnego
50 gram smalcu zimnego
1 jajko
2 żółtka
1 szklanka cukru
2 łyżki gęstej kwasnej smietany 22%
2 łyżeczki amoniaku
2 łyżki gorącej wody
16 gram cukru waniliowego
Szczypta soli
DODATKOWO:
1 białko
1 łyżeczka gęstej kwasnej smietany
Cukier biały gruby
Wykonanie:
Amoniak zalać gorącą wodą.
1 białko roztrzepać z 1 łyżeczką smietany.
Do miski przesiać mąkę, wrzucić pokrojony smalec i masło, wsypać sól i posiekać nożem jak najdrobniej.
Dodać jajko, żółtka, smietanę, cukier, cukier waniliowy, oraz amoniak.
Wymieszać dokładnie stołową łyżką i jeszcze rozgniesć grudki.
Zagniesć ciasto, owinąć folią i schłodzić około 30 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
3 blachy piekarnikowe wysłać papierem do pieczenia.
Stolnicę oprószyć mąką.
Ciasto podzielić na 3 porcje. Każdą rozwałkować na grubosć około 1 cm, dowolną foremką wycinać ciasteczka.
Każde ciasteczko smarować roztrzepanym białkiem i oprószać grubym cukrem.
Układać na blachy. Piec po 15 minut. Ja piekę każdą blachę oddzielnie.
Wystudzone ciasteczka przełożyć do papierowych torebek. Mogą swobodnie leżakować 1 miesiąc w suchym i chłodnym miejscu.
Te ciasteczka najlepsze są po kilku dniach od upieczenia.
Z tej porcji było 3 blachy piekarnikowe czyli około 85 ciasteczek.
Z tym ciastem pracuje się idealnie. To najlepsze amoniaczki jakie jadłam do tej pory.
Przechowujemy w papierowych torbach
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation