Kuchnia

kuchnia

ogórki "krokodylki"

Kilka lat temu znalazłam przepis na tzw" krokodylki", ale już po pierwszym zmieniłam w nim zarówno kształt jak i ilość przypraw. Zupełnie nie odpowiadał mi wygląd długich pomarszczonych ćwiartek ogórka, no i były zdecydowanie za słodkie. To przepis dopracowany przeze mnie w ciągu kilku kolejnych sezonów ogórkowych. Och, te ogórki są mega pyszne ! Są wyśmienite do gulaszu, pasztetów, pieczonych mięs, dań z grilla. Mocno octowe, wyraźnie czosnkowe, z nutką słodkiego, a ich ostrość podkręca zarówno chilli jak i curry. Smaku absolutnie nie da się zapomnieć!

na 6 słoików ok 300g

1,5 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
50g soli
10-15 ząbków czosnku

zalewa
250g octu spirytusowego 6%
100g cukru
25-30g żółtej pasty curry
1 łyżeczka płatków chilli (najlepiej zmielonych w młynku lub utłuczonych w moździerzu)
50g oleju słonecznikowego

Ogórki umyj, pokrój w grubsze plastry (takie na jeden kęs) i zasyp solą w sporej misce. Odstaw na 3-4 godziny, aż puszczą sok, w międzyczasie przemieszaj je 1-2 razy. Odlej sok, dodaj do ogórków starty na tarce czosnek i wymieszaj.
Zagotuj wszystkie składniki zalewy i gorącą zalewą zalej ogórki. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na noc. Następnego dnia układaj ogórki w słoikach, zalewaj zalewą i dokładnie zakręć słoiki. Pasteryzuj na mokro* ok 10 minut od chwili zagotowania.

*pasteryzacja na mokro: na dno garnka włóż nieużywaną jasną ścierkę (ciemna się odbarwi), poustawiaj na ścierce słoiki tak, żeby się ze sobą nie stykały. Wlej do garnka zimną wodę do ok 3/4 wysokości słoika. Czas pasteryzacji liczy się od chwili zagotowania wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation