Kuchnia

Pyszności

Kulinarna Fuzja: "Zamień chemię na jedzenie" z domową Nutellą
Domowa NUTELLA (przepis z

- 100g orzechów laskowych
- 70g gorzkiej czekolady
- 100ml krowiego (lub zbożowego) mleka (nie homogenizowane ani nie UHT !)
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (przepis na prawdziwy domowy cukier znajdziecie także w książce)
- mała łyżeczka likieru orzechowego (nie było jego w przepisie, jest opcjonalny)

Orzechy prażymy na suchej patelni, uważając aby się nie spaliły. Przekładamy do suchej ściereczki i szybko pocieramy, aż odpadnie skórka (nie przejmujemy się, jeśli z niektórych nie będzie chciała zejść całkowicie). Osobno bardzo dokładanie mielimy cukier i przygotowane orzechy (idealny do tego jest płynek do kawy). Orzechy zalewamy 60ml ciepłego mleka (nie gorącego) i odstawiamy na bok, aż wchłoną cały płyn.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ją w reszcie (40ml) mleka w garnuszku na małym ogniu. Do roztopionej (ciepłej) czekolady dodajemy cukier, likier i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą.
Wszystkie składniki (miękkie orzechy wraz z płynną czekoladą) dokładnie ze sobą miksujemy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy i przekładamy ją do słoika, który można szczelnie zamknąć. Krem przechowujemy nawet do tygodnia (jeśli jest szczelnie zamknięty).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation