Kuchnia

jedzenie

EVERYDAY FLAVOURS: ROŻKI Z CIASTA FILO Z MARCEPANEM I WIŚNIAMI.
ROŻKI Z CIASTA FILO Z MARCEPANEM I WIŚNIAMI

5 arkuszy ciasta filo
80 g masła
1 batonik marcepanu w czekoladzie pokrojony w kostkę
filiżanka rozmrożonych wiśni

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Masło rozpuścić w małym rondelku po czym odstawić na bok. Na blacie ułożyć pierwszy arkusz ciasta filo i posmarować go rozpuszczonym masłem, czynność powtarzać z każdym arkuszem ostatni zostawiając nie posmarowany. Tak złożone ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na pasy szerokości około 8 cm, a każdy pas na równe kwadraty. Na każdy kwadrat ciasta nakładać nadzienie, czyli kostkę marcepanu oraz kilka rozmrożonych wiśni, po czym chwytając za przeciwległy wierzchołek składać na pół tworząc trójkąt. Tak przygotowane rożki ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie smarować z góry rozpuszczonym masłem. Piec około 20 minut w nagrzanym piekarniku.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation