Kuchnia

FOOD

Placki cukiniowo-szpinakowe:

Na placki:
- 2 cukinie
- garść liści szpinaku
- 50g sera feta
- ząbek czosnku
- garść świeżych liści mięty
- łyżki mielonych orzechów laskowych
- 1 małe jajko
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Na salsę:
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka oliwy
- ½ łyżeczki octu balsamicznego
- kilka listków mięty

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puszczą sok. Szpinak drobno posiekać, fetę drobno pokruszyć. Czosnek i liście mięty przesiekać. Cukinię bardzo dobrze odcisnąć, inaczej placki będą się rozpadały. Wszystkie składniki połączyć, dodać jajko, orzechy, przyprawić. Formować małe kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem rzepakowym. Ostrożnie przekładać placuszki na patelni, tak żeby zachować ich okrągły kształt.
Przygotować salsę. Pomidora bez pestek pokroić w drobną kostkę. Posiekać liście mięty i wymieszać z pomidorem. Doprawić oliwą, octem, solą i pieprzem.
Gotowe placuszki podawać z salsą.

Tradycyjna porcja placków ma 612 kcal, nasza wersja 250 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation