Kuchnia

torty

TORT MAKOWY Z CZEKOLADOWYM KREMEM

Składniki biszkopt makowy:

5 jajek ( osobno białka i żółtka)
150g cukru pudru
120g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mielonych migdałów
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200g suchego nie mielonego maku


Dodatkowo:

dżem porzeczkowy lub inny według uznania
3 łyżki rumu i pół szklanki wody na poncz
wiórki czekoladowe do obsypania tortu


Składniki na krem:

300g roztopionej białej czekolady
400ml śmietanki kremówki
Wykonanie kremu:

zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , następnie powoli wlewamy roztopioną zimną białą czekoladę i dalej ubijamy, aż wszystko się ze sobą ładnie połączy i powstanie gładki krem

Wykonanie:

białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, następnie żółtka
do masy dodajemy mąki wymieszane z migdałami i makiem oraz proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszamy
tortownicę (23cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia
pieczemy około 45 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC
wystudzony spód przekrawamy na trzy blaty
układamy jeden blat na paterze, nasączamy go ponczem, smarujemy dżemem i rozsmarowujemy ⅓ kremu, przykrywamy drugim blatem , znowu nasączamy go ponczem i smarujemy ⅓ kremu ( ja tu już dżemu nie użyłam ale nie ma problemu jeżeli drugi blat również posmarujecie dżemem) przykrywamy ostatnią warstwą ciasta, którą również nasączamy, pozostałą część kremu smarujemy górę i boki tortu, całość posypujemy wiórkami czekoladowymi.
tort przygotowujemy najlepiej dzień wcześniej, przechowujemy go w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation