Gadżety

Apple, Gagets, Gadżety

Składniki:

350 g mąki
200 g cukru
2 łyżki przyprawy do piernika
2 płaskie łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
120 g śmietany 18%
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z całej pomarańczy
sok z pomarańczy + cukier puder = lukier pomarańczowy :-)


Śmietanę z cukrem i jajkiem miksujemy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sodę oczyszczoną, kakao, otartą skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, przyprawę do piernika i mąkę. Całość dokładnie miksujemy. Masa, którą otrzymamy powinna być bardzo gęsta.

Z powstałej masy formujemy kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Można sobie pomagać, maczając ręce w zimnej wodzie, gdyby masa za bardzo kleiła się do rąk.

Kuleczki układamy w dość sporych odstępach od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 min w temperaturze 180 stopni.

W miseczce mieszamy około 4 łyżki soku z pomarańczy z 3/4 szklanki cukru pudru.

Upieczone pierniki ściągamy z blachy i lekko studzimy. Jeszcze ciepłe maczamy w lukrze pomarańczowym i pozostawiamy do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation