Kuchnia

gotowanie

pasztet warzywny

Składniki:
500 g marchewki
500 g selera
500 g mrożonego zielonego groszku
4 jajka
2 białka
6 łyżek śmietany 18%
sól i pieprz
papryka w proszku
gałka muszkatołowa
masło
sezam lub ziarna słonecznika


Przygotowanie:
Marchew, seler i groszek ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach.
Groszek gotować do momentu, kiedy ma jeszcze ładny, zielony kolor.
Po ugotowaniu warto go przepłukać lodowatą wodą - zachowa wtedy swój kolor.
Warzywa ostudzić.

Seler zmiksować z dodatkiem 2 ubitych na sztywno białek, doprawić solą, pieprzem i gałką.

Marchewkę zmiksować z 2 całymi jajkami, doprawić solą i pieprzem oraz papryką w proszku.

Groszek zmiksować z 2 całymi jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Foremkę wysmarować masłem i "oprószyć" sezamem lub ziarnami słonecznika. Ułożyć 3 warstwy warzyw: najpierw selerową, potem marchewkową i na koniec groszkową. Wyrównać powierzchnię.
Pasztet piec w kąpieli wodnej przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu). Ostudzony pasztet schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Uwaga:
Ja przepis troszkę zmodyfikowałam. Korzystałam z mniejszej foremki, więc o połowę zmniejszyłam ilości składników (250 g groszku, 250 g marchewki, 2 jajka, 1 białko… itd). Dodałam też pietruszkę do masy selerowej. Nie piekłam też pasztetu w kąpieli wodnej. Po prostu wrzuciłam do piekarnika.
A przepis pochodzi z dodatku do Poradnika Domowego: "Wielkanoc - najlepsze przepisy".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation