Kuchnia

kuchnia

ucierane ciasto pomarańczowe z makiem - gruszka z fartuszka
Składniki:

- 150 g masła

- 3 łyżki maku

- 60 g kremówki 30%

- 240 g mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki soli

- 250 g cukru

- 1 pomarańcza

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka cukru waniliowego

Masło rozpuszczamy, mieszamy z makiem i śmietaną. Z 1/2 pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do maku.

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (około 5 minut). Do utartych jajek dodajemy sól, proszek do pieczenia, a następnie przesianą mąkę. Na końcu dodajemy masę makową i miksujemy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.

Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) keksówki przelewamy ciasto i lekko wyrównujemy jego powierzchnię.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40-60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.

Z pozostałej połowy pomarańczy wyciskamy sok i podgrzewamy go lekko (np. w mikrofalówce). Do cukru pudru dolewamy 1 łyżkę ciepłego soku, mieszamy. Jeśli nasz lukier jest zbyt gęsty dodajemy kolejną łyżkę. Dodajemy tyle soku, aby lukier był płynny, ale wciąż dość gęsty. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto i czekamy, aż zastygnie.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)
- See more at: http://www.gruszkazfartuszka.pl/ucierane-ciasto-pomaranczowe-z-makiem/#sthash.NIQjO3l6.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation