DIY - zrób to sam

Natale

Ryba po grecku

Składniki, około 6 porcji:

• 1/2 kg marchewki
• 15 dag pietruszki
• 10 dag selera
• 1 duża cebula
• 1 mały por (biała część)
• 3 szklaki wrzącej wody
• 1 łyżeczka soli
• 2 - 3 ziela angielskie
• 1 listek laurowy
• po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodka papryka, bazylia, oregano
• 1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego
• 800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuk, mintaj), mrożonego lub świeżego
• olej roślinny do smażenia, np. ryżowy



Przygotowanie:
Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Rybę pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć. Obtoczyć w mące, ale dopiero przed samym smażeniem.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 - 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy. W czasie gdy gotują się warzywa można usmażyć rybę, z dwóch stron na lekko zrumieniony kolor. W mące obtoczyć bezpośrednio przed smażeniem.
Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i por pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju, dodać ugotowane warzywa i koncentrat, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie.
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/ryba_po_grecku/przepis.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation