Kuchnia

Kulinaria

Jajko na miękko w migdałowo-słonecznikowej panierce

Składniki:
2 jajka ugotowane na miękko
1 roztrzepane jajko
1-2 łyżki maki pszennej
2 łyżki zmielonego prażonego słonecznika (może być solony)
2 łyżki zmielonych migdałów
1,5 szklanki oliwy z oliwek lub olej rzepakowy (ilość zależy od wielkości waszego najmniejszego rondelka)
1 łyżka masła
sól
świeżo mielony pieprz
mielone płatki chilli

Przygotowanie:
Ugotuj jajka na miękko. Przygotuj 3 talerzyki. Na jednym roztrzep surowe jajko, na drugim wymieszaj orzechy ze słonecznikiem, a na trzecim umieść mąkę. W rondelku podgrzej oliwę lub olej z masłem (którą ja trochę doprawiłam solą ziołową), a w międzyczasie obierz ze skorupek ostudzone jajka. Każde jajko obtocz w mące, następnie w jajku i w końcu w panierce:) Tak upanierowane jajka wkładaj do rozgrzanego głębokiego tłuszczu i smaż przez ok 30sekund. Wyjmuj na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu i podawaj na ciepło bądź w temperaturze pokojowej doprawione solą, świeżo mielonym pieprzem i płatkami chilli:)*

* płatki chilli możesz dodać już do panierki:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation