Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

ciasta

Ciasto Kubuś - przyslijprzepis.pl

Składniki
Biszkopt : 

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Pomarańczowa masa budyniowa :

900 ml marchewkowo-pomarańczowego soku przecierowego

3 budynie waniliowe

2 łyżki cukru



Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% (kremówki)

2 galaretki pomarańczowe

3-4 łyżki cukru pudru



Dodatkowo :

2 galaretki pomarańczowe
Sposób przygotowania
1.
Biszkopt : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia . Ciasto przelewamy do formy (25/40cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku. Budyniowa masa pomarańczowa : Pomarańczowy sok przelewamy do rondelka , dodajemy proszki budyniowe i cukier . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia . Wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń .  Ugotowany ciepły budyń przelewamy na upieczony biszkopt . Odstawiamy do przestudzenia . 
2.
Masa śmietanowa : Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy).  Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej śmietany wlewamy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników. Masę śmietanową wylewamy na zastygłą masę budyniową . Wyrównujemy wierzch (zabezpieczając boki masą, aby galaretka nie uciekła) i wstawiamy do lodówki na około godzinę. 2 pozostałe galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu , odstawiamy do całkowitego przestudzenia . Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową . Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation