Kuchnia

ciasta

Biszkopt:

6 dużych jajek
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Krem:
4 żółtka
¾ szklanki cukru
1 szklanka wina musującego
30 g żelatyny w proszku
60 ml wody
1 l śmietanki kremówki

Masa figowa:
200 g suszonych fig
1 ½ szklanki musującego wina
3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić ostrym nożem na 4 blaty.

Krem:
Żółtka ucierać z cukrem na parze na puszystą masę, stopniowo dolewając szklankę wina. Ucierać na parze aż masa będzie gęsta (powinna być płynna, ale gęsta, nie wodnista). Żelatynę zalać wodą, by napęczniała, podgrzać w garnuszku i dodać do ciepłej masy jajecznej.
Kremówkę ubić na sztywno, połączyć z ostudzoną masą jajeczną (najlepiej dodać 1-2 łyżki kremówki do masy jajecznej i wymieszać, połączyć masę z resztą kremówki, zapobiegnie to zbryleniu się żelatyny pod wpływem zimnej śmietanki. Krem schłodzić.
Masa figowa:
Figi pokroić, namoczyć w winie, gotować w nim aż zaczną się rozpadać, dodać cukier puder, zmiksować.
Przygotować paterę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Na papierze położyć pierwszy blat biszkoptowy, posmarować 1/3 kremu winnego, przykryć drugim blatem i rozsmarować na nim cała masę figową. Na masę wyłożyć biszkopt, na niego krem winny (połowę) i ostatni blat. Boki i wierzch tortu posmarować resztą kremu winnego. Udekorować karambolą w plasterkach i kandyzowanymi wiśniami lub inaczej wg swojego uznania. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation