Kuchnia

babki4

CYTRYNOWA BABKA PIASKOWA Z MORELAMI bez glutenu
Składniki:

4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1¾ szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 2 cytryn (najlepiej użyć cytryn ekologicznych)
garść ekologicznych suszonych moreli


Jajka (całe tj. białka i żółtka) umieścić w misie miksera. Ubijać przez kilka minut na jasną, bardzo puszystą masę - powinna nawet więcej niż podwoić objętość, to decyduje o udanym wypieku. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę i pokrojone morele, wymieszać.

Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.

Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia babek (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy).

Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem można posypać pudrem lub polać ulubioną polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation