Kuchnia

desserts

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 16cm)
8 porcji

Spód:
1/2 szklanki (65g) orzechów włoskich
1/2 szklanki (70g) suszonej żurawiny
1/4 łyżeczki soli

Masa:
1 szklanka (120g) nerkowców
1 szklanka (100g) wiórków kokosowych
1/3 szklanki (70ml) soku z cytryny
1/3 szklanki (70ml)syropu z agawy
1/3 szklanki (70ml) oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa rabarbarowa:
3 -4 łodyżki rabarbaru (360g)*
1/4 szklanki (50ml) soku z cytryny
2-3 łyżki syropu z agawy

* wychodzi około 2,5 szklanki pokrojonego w kostkę



Polecam najpierw przygotować sobie polewę rabarbarową, gdyż musimy poczekać, aż wystygnie. W międzyczasie możemy przygotować resztę.

Spód:

Orzechy włoskie najlepiej zmielić w młynku, ale blender też da sobie radę. Żurawinę siekamy drobno. Dodajemy sól. Mieszamy wszystko dokładnie. Powstała masa powinna być dość zwarta i nie rozpadać się. Następnie wykładamy ją do tortownicy (najlepiej o średnicy około 16cm). Formę można wyłożyć folią spożywczą.

Masa z nerkowców:

Nerkowce moczymy przez noc. Rozpuszczamy olej kokosowy. Wszystkie składniki blenderujemy na gładką masę. Konsystencja powinna być kremowa, najlepiej bez grudek. Wykładamy masę na spód i wstawiamy do zanmrażarki na około 30 minut.


Polewa rabarabrowa:

Rabarbar siekamy drobno. Gotujemy rabarbar z sokiem cytryny i syropem z agawy na małym ogniu, aż nasza polewa przybierze dżemowej faktury. Zostawiamy dowystygnięcia. Polewę wykładamy na masę serową i wstawiamy do zamrażarki, aż zastygnie.

Sernik przechowujemy w zamrażarce (wyjąć na około 30 min przed podaniem) lub w lodówce.

Smacznego!



Ile kalorii?*

Całość (8 porcji):
2941 kcal
białko: 43 g; tłuszcze: 224 g; węglowodany: 210 g, błonnik: 40 g;
żelazo: 14,4 mg; wapń: 412mg; cynk: 11,4 mg

1 porcja:
367 kcal
białko: 5,3 g; tłuszcze: 28 g; węglowodany: 26 g, błonnik: 5 g;
żelazo: 1,8 mg; wapń: 52mg; cynk: 1,4 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation