Kuchnia

Desery

Ciasto Kubuś


Czas: ok. 30 minut
Ilość porcji: forma 20 x 27-30 cm, ja robię zazwyczaj w formie 21×27 (jak na foto) lub większej 22×30 wtedy jest ciut niższe

Składniki

biszkopt

3 jajka
niepełna szklanka mąki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 łyżki oleju

masa kubusiowa:

ok. 900 ml soku kubuś, pysio itp.
2 budynie waniliowe
200 g masła

masa śmietanowa:

400 g śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wrzątku

polewa czekoladowa i wierzch:

125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki wrzątku
paczka herbatników ok. 150 g

Moje porady

ciasto możecie zrobić w wersji bez pieczenia – biszkopt zastąpcie kupnymi biszkoptami (ok. 200 g)


Krok 1.

Zaczynam od biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywną pianę, do żółtek dodaję cukier i kręcę na kogel. Potem dodaję mąkę, olej, cukier z wanilią i pianę i delikatnie łączę.

Krok 2.

Ciasto wykładam do blaszki prostokątnej ok. 20 cm x 25-30. Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 17-20 minut, czas zależy od blaszki, w większej krócej :) najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Krok 3.

Masa kubusiowa. Przygotowuję budyń podobnie, jak zwykły, ale zamiast mleka jest tu sok. Czyli część soku podgrzewam a w pozostałej części rozpuszczam dwa budynie, dodaję do gorącego soku i podgrzewam aż do uzyskania gęstego budyniu.

Przestudzony budyń miksuję z masłem w temp. pokojowej na krem.

Taki krem kładę na biszkopt i chowam do lodówki na ok. 15 minut.

Krok 4.

W tym czasie zabieram się za śmietanę. Kremówkę razem z cukrem kręcę na krem. Na koniec wlewam rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę.

Krok 5.

Śmietanę wykładam na warstwę kubusiową, a na wierzch kładę herbatniki.

Krok 6.

Teraz polewa. Roztapiam masło lub margarynę, dodaję cukier puder, mieszam do zagrzania i momentu aż cukier się rozpuści.

Wtedy dodaję kakao i mieszam a na koniec rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mieszam i taką polewą smaruję herbatniki. Żelatyna zapewnia polewie elastyczność, więc nic się nie będzie kruszyć i będzie łatwo kroić.

Całe ciasto wstawiam do lodówki na noc by się zmacerowało :) smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation