Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Desery

Sernik marchewkowy z kurkumą -Składniki

1 kg mielonego sera z wiaderka
300 g marchewki
5 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
3 mocno czubate łyżki (90 g) mąki ziemniaczanej
50 g masła
1/2 łyżeczki kurkumy

1 galaretka o smaku pomarańczowym
300 ml wody


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik marchewkowy z kurkumą

1. Marchewkę ugotować w lekko osłodzonej wodzie, odcedzić, zmiksować blenderem. Powinno wyjść ok. 200 ml gęstego przecieru.
2. Do dużej miski wyłożyć ser, ostudzony przecier z marchwi, całe jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, rozpuszczone masło i kurkumę. Krótko zmiksować. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zaraz przykręcić do 150°C. Piec ok. 80 minut. Ostudzić.
3. W rondelku zagotować 300 ml wody, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać na ostudzony sernik, zostawić do jej całkowitego zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation