Kuchnia

Kuchnia

Omlet kalafiorowy z chrzanem 190 kcal
http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/search/label/Niski%20IG?updated-max=2014-03-29T15:36:00%2B01:00&max-results=20&start=13&by-date=false

1 jajko (L) + 1 białko
120 g ugotowanego kalafiora
1 łyżeczka chrzanu
1/2 małej cebuli
70 g chudego, mielonego twarogu
1 łyżeczka tymianku
odrobina łagodnej papryki
1/3 łyżeczki soli
1 kopiasta łyżka otrębów pszennych

Kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie (powinien być jeszcze stosunkowo twardy), a następnie po ostudzeniu kroimy go drobno i wrzucamy do miski.

Do kalafiora dodajemy posiekaną cebulkę i resztę składników, po czym dokładnie mieszamy i masę wylewamy na rozgrzaną patelnie.
Smażymy pod przykryciem 2-3 minuty, po czym ostrożnie przewracamy na drugą stronę i również smażymy kilka minut (już bez przykrycia).

Jeżeli planujemy zabrać omlet ze sobą "na potem",
to przed zapakowaniem go do pudełka powinien całkowicie ostygnąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation