Kuchnia

kuchnia

Pikantna Zupka Z Krewetkami

Składniki

ok 400 g parzonych krewetek
100 g makarony Vermicelli
garść suszonych grzybów mun
kawałeczek mrożonego łososia do ugotowania wywaru
3 pikantne papryczki chili
gałązka trawy cytrynowej
łyżka sosu sojowego
1 liść kaffiru
kawałek skórki z limonki
połówka wyciśniętej limonki
garść pokrojonej kolendry ( ja miałam tylko mrożoną), cebulki dymki, bazylii

Przygotowanie:

Zagotowujemy ok 1 1/2 litra wody, dodajemy kawałeczek łososia ze skórką i skorupki z krewetek, doprawiamy sosem sojowym trawą cytrynową liściem kaffiru i skórką z limonki, gotujemy rybny wywar do zupki prze ok 20 minut. Po tym czasie wyciągamy rybę i skorupki.

W międzyczasie zalewamy wrzątkiem grzyby mun, po 10 minutach odcedzamy je i dodajemy do gotującego się wywaru rybnego. Do zupy dodajemy także pokrojoną , bez pestek pikantną papryczkę chili. Grzyby gotujemy około 10 – 15 minut. Gdy grzyby się ugotują wciskamy sok z limonki, wyciągamy liść kaffiru i trawę cytrynową, oraz dodajemy krewetki by zagrzały się w zupce. Zupę ściągamy z gazu.

Zupkę podajemy z ugotowanym makaronem Vermicelli oraz z kolendrą, bazylią i cebulką dymką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation