Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Chlebuś :) Potrzebujesz:

1 szklankę ziaren słonecznika, 1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklankę orzechów laskowych lub migdałów, 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich, 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska, do kupienia w eko-sklepach), 4 łyżki nasion babki płesznika, 1 łyżeczka drobnej soli morskiej, 1 łyżka syropu klonowego, 3 łyżki masła klarowanego, 350 ml wody

1. W elastycznej, silikonowej formie wymieszaj wszystkie suche składniki. Syrop klonowy, masło i wodę wymieszaj w kubku. Dodawaj stopniowo do suchych składników mieszając dokładnie. Ciasto powinno być bardzo gęste. Wyrównaj wierzch. Odstaw na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Ciasto jest gotowe, gdy utrzymuje kształt po odsunięciu ścianek foremki.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

3. Piecz chleb przez 20 minut na środkowej półce w piekarniku. Następnie wyjmij z formy, umieść do góry dnem na kratce i piecz przez 30-40 minut. Chleb jest gotowy, gdy popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.

4. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation