Kuchnia

pierogi

Calzone z mięsem i warzywami

Składniki

Ciasto:
- drożdże – 30 g
-mąka – 2 szklanki
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – 1 łyżeczka
- woda – ¾ szklanki
- żółtko – 1 szt
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sos:
- pomidory w puszce - 1 op
- oliwa - 2 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- bazylia - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Farsz:
- cebula – 1 szt
- czerwona papryka – 1 szt
- mięso mielone – ok. 200 g
- ser żółty – ok. 100 g
- kukurydza – 100 g

Chrupiący drożdżowy pierogów z mięsem i soczystymi warzywami.
Etapy przygotowania



Ciasto :

Drożdże rozkruszamy.

Mieszamy z cukrem.

Dodajemy łyżkę mąki i wodę.

Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Sos:

Na patelnię wlewamy oliwę.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wrzucamy pomidory.
Doprawiamy solą i podgrzewam aż pomidory się rozpadną.

Kiedy pomidory będą już " kremowe " dodajemy oregano i bazylię.
Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli.
Farsz:
Na patelni rozgrzewamy olej.

Wrzucamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz mięso mielone.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażymy razem ok. 5 minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę.
Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę.
Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia.
Całość :
Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka.
Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz.
Posypujemy startym serem.
Pieczemy w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation