Uroda

Kulinaria

maliny z kremem waniliowym

składniki dla 4 osób:
200 ml mleka
laska wanilii
8 żółtek
2 łyżki cukru
czubata łyżeczka mąki
30 dag bitej śmietany
1/2 dag żelatyny namoczonej w zimnej wodzie, lekko ogrzanej i rozpuszczonej
40 dag świeżych malin

mleko podgrzać z miąższem wyskrobanym ze środka laski wanilii. Żółtka utrzeć na parze z cukrem, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i zalać całość gorącym mlekiem. po ostygnięciu masy dodać bitą śmietanę i żelatynę. delikatnie wymieszać. owoce przełożyć do pucharków, zalać kremem waniliowym.

rady kucharza:
jeżeli chcemy podać deser na talerzu, zwiększamy ilość żelatyny do 1 dag. laskę wanilii można zastąpić cukrem waniliowym (nie dodajemy już zwykłego cukru do żółtek).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation