Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

ŻAREŁKO

Pierogi z ziemniakami i szpinakiem

Składniki na pierogi (proporcje na ok.40-50 sztuk):

mąka pszenna (ok. 0,5 kg)

olej (ok. 4 łyżek)

sól (spora szczypta)

gorąca, lecz nie wrząca woda

jajka nie dodajemy, gdyż bezjajeczne ciasto jest delikatniejsze

Składniki na farsz:

5-6 większych ziemniaków

szpinak (450 g mrozonego)

cebula, czosnek

sól, pieprz cayenne

olej lub masło

Mąkę wsypujemy do dużej misy, dodajemy sól, polewamy olejem, mieszamy do uzyskania „konsystencji mokrego piasku”. Dolewamy wodę, taką ilość by ciasto było plastyczne i miękkie, ale nie lepiło się do wałka. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 mm i wycinamy kółka szklanką. W srodku układamy farsz i zlepiamy pieroga (pomocne i odślęczające czynność robienia pierogów są sprytne maszyny do robienia pierogów). Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około minutę od wypłynięcia pierogów.

By wykonać farsz gotujemy ziemniaki i mielimy je (ugniecione nie będą już takie przyjemne w swej konsystencji), można zmielić je z masłem, lecz jest to opcjonalne. Dodajemy do nich szpinak wcześniej podsmażony z cebulką i czosnkiem i doprawiony, mniej lub bardziej lub nawet wcale, pieprzem cayenne. Jeśli nie chcemy przygotowywać farszu na ostro, zamiast pieprzu cayenne dodajemy zwykły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation