Kuchnia

sałatki

Składniki na tajską sałatkę z mango i prażonymi orzechami nerkowca według przepisu Magdy Gessler

Do standardowego przepisu na tajską sałatkę z mango Magda Gessler wprowadziła kilka nowych składników, które okazały się strzałem w dziesiątkę. Goście nie szczędzili pochwał i nie kryli zachwytu nad tą tajską przystawką. Składniki, które trzeba przygotować to:

1 duże mango - dojrzałość owocu wedle gustu
2 czerwone cebule
2 małe tajskie papryczki chilli/połowa jednej zwykłej papryczki
kilka łyżeczek soku z cytryny
prażone w cukrze orzeszki nerkowca
świeża kolendra

W programie Magda Gessler użyła dojrzałego owocu mango, który charakteryzuje się żółtym zabarwieniem. W tradycyjnym przepisie zaleca się jednak, żeby owoc był lekko niedojrzały, czyli żeby miał zielony środek.
Sposób przygotowania tajskiej sałatki z mango i prażonymi orzechami nerkowca według przepisu Magdy Gessler

Najpierw należy obrać mango ze skórki, uważając żeby śliski owoc nie wyślizgnął nam się z rąk. Następnie należy pokroić owoc w tak zwaną "zapałkę". Cebulę należy obrać i pokroić w dość cienkie półplasterki. Papryczki chilli koniecznie pozbawić pestek i, podobnie jak mango, pokroić w cieniutkie paski. Przygotowane składniki mieszamy razem z prażonymi w cukrze owocami nerkowca, a następnie wszystko posypujemy świeżą kolendrą. Tak przygotowaną sałatkę Magda Gessler radzi polać sokiem z cytryny, żeby owoc mango nie zepsuł się i pozostawał al dente.

Życzymy smacznego!


http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/tajska-saatka-z-mango-i-prazonymi-orzechami-wedug-przepisu-magdy-gessler-zobacz-przepis-na-smaczna-s,17_40907.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation