Kuchnia

ciastka BN

Klementynkowe kruche ciasteczka
Clementine butter biscuits

350 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki morskiej soli (lub 1/2 zwykłej)
250 g masła
125 g cukru pudru
skórka starta z dwóch mandarynek (lub z 1/2 pomarańczy lub 3/4 cytryny)
1 żółtko lekko rozbite
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

lukier (opcjonalnie)

W misce zmiksować masło z solą, wanilią, żółtkiem i skórką z mandarynek. Dodać cukier i miksować do połączenia się składników. Cały czas miksując dodać mąkę. Miksować do chwili połączenia się mąki z resztą masy. Nie miksować dłużej. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć je do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto i odłożyć na blat na 15 minut do lekkiego ogrzania. Na lekko podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wycinać z niego foremkami ciasteczka. Układać je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C na złoto przez około 10 - 15 minut. Gorące przełożyć delikatnie na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gotowe ciasteczka można polukrować. Do mandarynkowych zrobiłam lukier z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku mandarynkowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation