Kuchnia

Kulinaria

sałatka z selera
składniki
½ średniego selera korzeniowego
1 kwaśne jabłko
2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
¾ szklanki rodzynek
ok. 8 sztuk połówek orzechów włoskich plus kilka do dekoracji
2 łyżki majonezu
2–3 łyżki jogurtu naturalnego
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
przygotowanie
rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy 10 minut, następnie odsączamy na sicie. przed dodaniem do sałatki jeszcze wyciskamy.
selera obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (grube oczka), skrapiamy sokiem z cytryny.
jabłko kroimy w drobną kostkę, selera naciowego w plasterki i wszystko razem łączymy.
dodajemy wyciśnięte rodzynki i grubo posiekane orzechy. doprawiamy majonezem, jogurtem, solą i świeżo zmielonym pieprzem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation