Kuchnia

dania miesne

GOLABKI.

1 duża biała kapusta
Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego od szynki
1/2 kg pieczarek
200 g ryżu
1 jajko
1 średnia cebula
świeżo zmielony czarny pieprz
2 ząbki czosnku
sól lub domowa jarzynka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki papryki chili
Sos:
1 kg dojrzałych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżki posiekanego tymianku
1/2 łyżki posiekanego majeranku
sól lub domowa jarzynka (do smaku)
1 łyżka posiekanej bazylii
ewentualnie - 2 łyżki mąki
świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo:
masło
olej
sól
4 liście laurowe4 ziela angielskie

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić na plasterki i dorzucić do cebuli. Podsmażyć. Do pieczarek i cebuli dodać mięso. Smażyć do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
Wszystkie składniki wystudzić i przełożyć do miski. Dobrze doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wbić jajko i wymieszać.
Z kapusty wykroić głąb. W środek po głąbie wlać odrobinę lub oleju. (W trakcie gotowania łatwiej będzie oddzielać liście). Kapustę gotować i stopniwo ściągać liście. Twarde nerwy z liści rozbić tłuczkiem do mięsa lub wykroić. W sprawione liście kapusty nakładać farsz i zwijać w rulony. Spód garnka, w którym będą gotować się gołąbki wyłożyć wierzchnimi liśćmi kapusty. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku i zalać wywarem pozostałym z gotowania kapusty. Wierzch obłożyć resztą liści. Gotować na średnim ogniu do miękkości.
Pomidory obrać ze skórki i zmiksować na jednolite pure. Dodać przyprawy, koncentrat, zioła, cukier i gotować na wolnym ogniu do zredukowania płynu i zagęszczenia się sosu. Jeśli trzeba zgęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gołąbki polać sosem i podawać. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation