Kuchnia

Kulinarne

Żeberka w cydrze | Lawendowy Dom
Żeberka w cydrze

500 g żeberek wieprzowych

czubata łyżka musztardy

czubata łyżka powideł śliwkowych

łyżeczka cynamonu

łyżeczka słodkiej papryki

cebula

250 ml cydru

1 łyżka masła

sól

Żeberka umyć, pokroić na porcje z jedną kostką i przełożyć do naczynia do zapiekania z pokrywką. Dodać musztardę, powidła, cynamon, paprykę i sól. Dokładnie natrzeć mięso i odstawić najlepiej na noc do lodówki. Następnego dnia do naczynia włożyć obraną i przekrojoną na pół cebulę, wlać cydr, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec 70 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, odlać sos do garnuszka, dodać cebulę, całość zmiksować, dodać masło i zredukować na silnym ogniu tak, by sos zgęstniał. Powstałym sosem polać żeberka i wstawić ponownie do piekarnika, tym razem już bez przykrycia. Piec w temperaturze 180 st.C z włączonym termoobiegiem ok. 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation