Kuchnia

muffinki

Pomarańczowe babeczki z makiem i białą czekoladą
Moje Wypieki


Składniki na 10 babeczek:

125 g masła
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
200 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże jajka
1/4 szklanki maślanki lub kefiru
1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki maku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek i sodę przesiać, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Masa pod koniec ucierania może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać ekstrakt i skórkę z pomarańczy, mak, zmiksować.

Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z maślanką, miksując tylko do połączenia się składników lub najlepiej - wymieszać krótko szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Polewa z białej czekolady:

100 g białej czekolady, posiekanej
40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
W garnuszku nad parującym wrzątkiem umieścić czekoladę i kremówkę. Odczekać kilka minut, do roztopienia się czekolady, co pewien czas mieszając. Przestudzonym sosem udekorować babeczki.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation